چرا ما دچار عفونت گوش می شویم
عفونت گوش
گاهی به نظر میرسد که کودکان همیشه با مشکلات عفونتی گوش دست و پنجه نرم میکنند. عفونت گوش در کودکان بسیار رایج است. هر سه بار کودکان سرما خوردن، دو بار به عفونت گوش مبتلا میشوند. کودکان به دلیل اینکه گوشهای کوچکتر آنها نمیتوانند مایعات را به خوبی تخلیه کنند، بیشتر در معرض عفونت گوش قرار دارند. همچنین، سیستم ایمنی آنها هنوز تقویت نیافته و باعث میشود که آنها به راحتی با برخی عفونتها مواجه شوند.
عفونتهای گوش به سه دسته تقسیم میشوند، که هر یک بر اساس محل رخ دادن در کانال گوش تعریف میشوند. این عفونتها ممکن است در گوش داخلی، میانی یا خارجی اتفاق بیافتند و هر کدام ممکن است علائم و نشانههای مختلفی داشته باشند.
عفونت گوش خارجی یا گوش شناگر
گاهی اوقات به عفونت مجرای گوش (گوش خارجی) به عنوان گوش شناگر نیز اشاره میشود. این نام از این واقعیت مشتق شده که اغلب وقتها زمانی اتفاق میافتد که مجرای گوش به میزان کافی مرطوب باقی میماند تا باکتریها یا موجودات دیگر در آن رشد کنند.
علل گوش شناگر
پوستی که مجرای گوش و گوش خارجی را پوشانده، در برابر عفونتهای باکتری و قارچ محافظت میکند. اما وقتی این پوستی که به عنوان سد عمل میکند، آسیب میبیند، باکتریها و قارچها میتوانند به گوش حمله کنند و عفونت را به وجود آورند. این نوع عفونت گوش با نامهای گوش شناگر یا عفونت گوش خارجی شناخته میشود. علل اصلی این نوع عفونت میتواند رطوبت زیاد در مجرای گوش یا ورود چیزی به عمق گوش باشد.
شنا یا دوش گرفتن تغییراتی در محیط اسیدی مجرای گوش ایجاد میکند که باکتریها یا قارچها را قادر میسازد تا وارد گوش شوند. همچنین، خراشیدن یا آسیب دیدن سوابهای پنبهای یا اشیاء دیگر در زمان قرار دادن آنها در گوش میتواند پوست مجرای گوش را شکسته و آسیب ببیند. عوامل دیگری مانند مواد شیمیایی که میتواند مجرای گوش را تحریک کند و بیماریهای پوستی که منجر به ترکها و آسیبها در پوست شود، نیز میتوانند به عفونت گوش منجر شوند.
علائم گوش شناگر
گوش شناگر معمولاً دردناک است. درد ناشی از گوش شناگر به تدریج در طی یک یا دو روز شروع می شود. درد به ویژه هنگام لمس یا کشیدن گوش یا هنگام جویدن شدید است. علائم گوش شناگر شامل موارد زیر است:
- گوش درد یا گوش درد (تقریبا همیشه فقط یک گوش را درگیر می کند)
- خارش کانال گوش
- قرمزی گوش خارجی
- مجرای گوش متورم شده است
- مایع یا چرک تخلیه گوش (تخلیه ممکن است شفاف، سفید، زرد یا گاهی خونی و بدبو باشد)
- پوسته شدن مایع در دهانه مجرای گوش
- مشکل شنوایی
- صدای زنگ در گوش (وزوز گوش) و سرگیجه یا احساس چرخش (سرگیجه)
- احساس پری در گوش
- درد در پهلوی صورت یا گردن
- تورم غدد لنفاوی
- درمان گوش شناگر: قطره ها و گزینه های درمانی خانگی
درمان گوش شناگر شامل پرهیز از شنا، مسکنهای بدون نسخه و احتمالاً آنتیبیوتیکها است. پزشکان ممکن است داروهایی را تجویز کنند که علائم را تسکین داده و گوش آسیب دیده را تمیز کند. درمانهای خانگی برای گوش شناگران شامل استفاده از گرما روی گوش با یک پد گرمکننده و شستشوی سرکه سفید برای کمک به بازگرداندن pH طبیعی مجرای گوش و کاهش تورم است.
تشخیص عفونت گوش
تشخیص عفونت گوش با معاینه داخل گوش با ابزاری به نام اتوسکوپ انجام می شود. همانطور که در اینجا نشان داده شده است، پرده گوش عادی و سالم دارای رنگ خاکستری مایل به صورتی است. پرده گوش سالم شفاف است، در حالی که پرده گوش عفونی برآمده (متورم) و قرمز شده است. پزشک همچنین ممکن است تمپانومتری را انجام دهد که نحوه پاسخ پرده گوش به تغییر فشار هوا در داخل گوش را اندازه گیری می کند. آزمایشات شنوایی نیز روش های رایج برای تشخیص عفونت گوش است، به خصوص در کودکانی که در هر دو گوش مایع دارند. همچنین در صورت وجود علائم مشکلات ایمنی می توان آزمایش خون انجام داد.
عفونت گوش میانی
عفونت گوش میانی اغلب به دلیل باکتریها و ویروسها به وجود میآید. تورمی که ناشی از عفونت یا آلرژی در دستگاه تنفسی فوقانی به وجود میآید، میتواند لولههای استاش را مسدود کند که مانع از عبور هوا به گوش میانی میشود. وقتی ویکیوم یا مکش از بینی و گلو به سمت گوش میانی ایجاد میشود، مایعات و میکروبها به داخل گوش میانی کشیده میشوند. به دلیل تورم در این لولهها، مایع نمیتواند تخلیه شود، که این محیط مرطوب و گرم را برای رشد باکتری یا ویروس فراهم میکند و موجب عفونت گوش میانی میشود.
با استفاده از اتوسکوپ، میتوان یک پف کوچک هوا را به پرده گوش ارسال کرد تا ببینیم که آیا به طور طبیعی ارتعاش میکند یا خیر. در صورت وجود مایع در گوش میانی، پرده گوش به طور معمول نمیتواند ارتعاش کافی داشته باشد.
شیپور استاش
شیپور استاش کانالی است که گوش میانی شما را به گلو متصل می کند. هنگامی که شیپور استاش به طور معمول باز است، از تجمع مایع و فشار هوا در داخل گوش جلوگیری می کند. عفونت هایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا واکنش های آلرژیک می توانند باعث تورم و انسداد شیپور استاش شوند.
علائم عفونت گوش میانی
علائم عفونت گوش میانی ۲ تا ۷ روز پس از شروع سرماخوردگی یا سایر عفونتهای تنفسی بروز میکند. علائم عفونت گوش میانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گوش درد (خفیف تا شدید)
- تب
- تخلیه از گوش که ضخیم و زرد یا خونی است
- از دست دادن اشتها، استفراغ و رفتار بد خلقی
- مشکل خواب